Kaip Naudoti Margainio Miltelius?

Margainis (lot. pavadinimas “Silybum marianum”) – tai augalas, priskiriamas astrinių šeimos augalų monotipinei genčiai. Šis augalas yra išplitęs Viduržemio jūros regione, Pietų ir Centrinėje Europoje. Lietuvių kalboje margainis dar yra vadinamas usnimi arba dagiu ir dažniausiai priskiriamas piktžolėms. Dėl šios priežasties tik nedaugelis žmonių žino, kad šis augalas yra vaistažolė ir yra labai vertinamas medicinoje, nes gali būti naudojamas nuo kepenų ligų.

Kas yra margainis?

Margainis yra laukinis augalas, tačiau daugumoje šalių jis šimtmečius buvo auginamas kaip vaistažolė. Jis išauga į didingą 50 – 150 cm aukščio daugiametį augalą, kuris šakojasi tik viršutinėje stiebo dalyje. Panašiai kaip ir kitos šio augalo rūšys, jis išvysto gilias ir storas liemenines šaknis, o virš žemės atsiranda bazinė lapų paklotė, iš kurios vėliau išdygsta žydintis ūglys. Šio augalo žiedas būna violetinės spalvos ir žydi nuo liepos iki rugpjūčio. Kadangi žiedai turi daug žiedadulkių ir nektaro, o žiedo spalva itin traukia bites, todėl bitininkai taip pat vertina šį vaistinį augalą. Margainio lapai gali būti iki 40 cm ilgio, pailgi, o lapų pakraštyje dygliuoti, todėl gali įdurti.

Optimali vieta šiems augalams augti yra saulėta, sausa ir šilta dirva, turinti maistinių medžiagų kupiną dirvožemį. Gilios liemeninės šaknys leidžia lengvai augti molyje ar akmenuoto podirvio dirvožemyje, tačiau nemėgsta vandens užmirkimo.

Margainio sėklos:

Dygliuotos sėklų galvutės nuo rugpjūčio iki spalio turi būti nupjaunamos nuo visų augalų, kai visiškai sunoksta. Kai jos visiškai subrendusios, sėklos yra lengvai nunešamos nedideliais vėjo gūsiais, todėl derlius turi būti nuimamas dar prieš išsiskleidžiant parašiutams, o geriausia – anksti ryte. Tada visos galvos keletą dienų yra džiovinamos kambario temperatūroje, išspaudžiamos, o sėklos išlaisvinamos iš jų pamušalo – parašiutą primenančio priedo. Sėklos turėtų būti laikomos vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje, todėl gerai išsilaiko apie 3 metus.

Margainio miltelių panaudojimas ir nauda:

Margainio milteliai, pagaminti iš šio augalo sėklų, yra 100 proc. natūralus produktas. Šie milteliai yra ypatingai vertinami dėl jų sėklose randamų eterinių aliejų ir biogeninių elementų, tokių kaip tiraminas ir histaminas, o ypač dėl silimarino. Farmacijoje iš standartizuoto margainių sėklų ekstrakto yra gaminami papildai. Jie yra skirti kepenų funkcijoms gerinti, naudojami nuo įvairių kepenų ligų, tokių kaip cirozė, toksinis kepenų pažeidimas, kurį sukelia alkoholis, ir virškinimo sutrikimai. Taip pat šie milteliai yra dažnai įtraukiami į kepenis ir tulžies pūslę stimuliuojančių mišinių sudėtį.

Kaip naudoti?

Margainį galima vartoti natūralaus aliejaus pagrindu, gardinant juo salotas, sultis, sriubas ir kitus patiekalus. Tačiau jo negalima naudoti kepant ir verdant.

Taip pat margainį galima naudoti miltelių pavidalu. Vartojimas – 1 arbatinį šaukštą miltelių reikia užplikyti nedideliu kiekiu vandens ir gautą tyrę suvalgyti prieš valgį. Kitas vartojimo būdas – 1 arbatinį šaukštą sauso šio mišinio užsigerti vandeniu arba suvartoti su maistu, 2 – 3 kartus per dieną prieš valgį. Vartojimo trukmė negali būti ilgesnė nei 21 diena. Tada reikia daryti 21 dienos pertrauką ir vėl miltelius vartoti 21 dieną.